Vrijwilliger Harèl

leert van cliënten

Sinds een jaar werkt Harèl als vrijwilliger bij De Trans. Hij had al ervaring met de doelgroep, want hij deed eerder vrijwilligerswerk bij andere instellingen. Hij is afgekeurd, maar hij wil nog iets betekenen voor anderen. “Thuis wegkwijnen is niks voor mij. Ik ben wel afgekeurd, maar ik wil nog meedoen in de maatschappij. Ik ben nog redelijk jong, heb een kind van 2,5 jaar. Dan ga je bij jezelf nadenken: wat kan ik nog, wat spreekt me aan? Voor mij was dat toch weer vrijwilligerswerk waarbij ik mensen met een beperking help.”

G

​Sinds een jaar werkt Harèl als vrijwilliger bij De Trans. Hij had al ervaring met de doelgroep, want hij deed eerder vrijwilligerswerk bij andere instellingen. Hij is afgekeurd, maar hij wil nog iets betekenen voor anderen. “Thuis wegkwijnen is niks voor mij. Ik ben wel afgekeurd, maar ik wil nog meedoen in de maatschappij. Ik ben nog redelijk jong, heb een kind van 2,5 jaar. Dan ga je bij jezelf nadenken: wat kan ik nog, wat spreekt me aan? Voor mij was dat toch weer vrijwilligerswerk waarbij ik mensen met een beperking help.”

Sportcafé en zwemmen

Harèl doet verschillende dingen als vrijwilliger. Zo helpt hij eens in de paar weken bij het sportcafé. “Dat vind ik geweldig, even de cliënten uit de dagelijkse sleur halen. We babbelen lekker met elkaar, lachen als de favoriete club van de ander verliest. Het is allemaal heel puur. Dat vind ik het mooie aan deze doelgroep. Het maakt niet uit wie je bent, waar je vandaan komt of hoeveel geld je hebt. Dat zouden meer mensen af en toe mee moeten krijgen.”

Naast het werk bij het sportcafé zwemt Harèl ook elke week met cliënten. Hij geniet vooral van hun plezier in het water. “Als je ziet dat er cliënten zijn die bijna niks kunnen, maar helemaal opbloeien in het water, doet dat wel iets met je.” Voor de vrolijke vrijwilliger heeft het zwemmen met de cliënten nog een ander voordeel. “Eerlijk is eerlijk: het mes snijdt aan twee kanten. Het water is heerlijk warm, dat is voor mijn botten, gewrichten en spieren ook heerlijk. Geen hoofdzaak maar zeker een fijne bijkomstigheid.”
Volgens Harèl ziet het zwemmen voor iedere cliënt er anders uit. Al begint het voor de hele groep hetzelfde: met een kopje koffie. “Na de koffie gaat een deel van de groep zwemmen en een deel sporten. Hoe dat eruitziet is echt voor iedere cliënt anders. De een wil gewoon lekker peddelen en de ander wil een beetje met de bal bezig zijn. Het belangrijkste is dat we, voor wie dat wil, even contact kunnen maken en alles vergeten.”

Leren van elkaar

Maar Harèl leert op zijn beurt ook van de cliënten. “Je ziet dat je niet altijd hoeft te praten om te communiceren. Dat gaat van pictogrammen aanwijzen tot mensen die een spraakcomputer gebruiken en soms zie je het gewoon aan de ogen en gebaren. In het begin weet je niet altijd wat iemand bedoelt, maar je leert elkaar kennen en uiteindelijk weet je precies wat ze willen.”
Harèl geniet van zijn vrijwilligerswerk bij De Trans. Hij helpt de cliënten met plezier. “Je krijgt er veel voor terug”, zegt hij enthousiast. “Je doet niet alleen iets goeds voor een ander, maar ook voor jezelf. Misschien is het wel iets voor jou!

Harèl is vrijwilliger bij De Trans.

Hij helpt bij het sportcafé en het zwemmen.

Harèl raad iedereen aan om vrijwilligerswerk te doen!