Bas maakt fietsen

weer als nieuw

​“Ik vind het leuk om een poetsfiets
te krijgen die helemaal vies is.
Om hem dan weer helemaal
mooi te maken.”

G

Achterin de Emmense fietsenzaak Theo Bruning, zijn een aantal mannen vol concentratie aan het werk. Bij De Trans locatie De Fietsshop zijn ze elke dag druk met het weer in orde maken van fietsen. Bas (38) werkt er nu een jaar en voelt zich helemaal thuis.

Fietsen blijken helemaal zijn ding. “Dat begon al best jong, als jochie van 15 maakte ik zelf al fietsen. Op mijn vorige werk heb ik ook wel eens een fiets opgeknapt. Daar stond een oude Gazelle, helemaal onder het stof. Die wilden ze weggooien. Dat vond ik zonde. Uiteindelijk mocht ik hem hebben. Die heb ik toen helemaal schoongemaakt, gerepareerd en gesmeerd. Kostte me 100 euro, want ik moest best veel vervangen. Maar dat was het helemaal waard, ik gebruik hem nog steeds en hij fietst heerlijk!

Aan de slag

Toen Bas via zijn schoonzus hoorde dat ze bij De Fietsshop nog mensen zochten, wilde hij natuurlijk wel eens kijken. “Ik ging kijken en wilde eigenlijk meteen meedoen. Op school heb ik ook al geleerd hoe ik fietsonderhoud moest doen. Dus ik kon sommige dingen al wel. Maar ik heb ook veel geleerd van de begeleiding en fietsenmakers bij De Fietsshop. Iedereen hielp me goed, ze legden alles uit en lieten me zien wat ik moest doen als ik het niet wist.”

Glimmende ogen en fietsen

Bas doet vooral lichte werkzaamheden, zoals banden vervangen en poetsen. De ingewikkeldere klussen doet de fietsenwinkel zelf. “We krijgen ook veel inruilfietsen die we even checken en poetsen. Dan kunnen ze weer een ronde mee”.

Wat Bas dan het leukste vindt? Als hij daarover begint te vertellen krijgt hij een grote glimlach en is zichtbaar trots. “Ik vind hetleuk om een poetsfiets te krijgen die helemaal vies is. Om hem dan weer helemaal mooi te maken, dat vind ik belangrijk. Ik ben de enige die dat leuk vindt, de anderen vinden bandjes erop zetten leuker. Maar ik ben niet gevoelig voor de mening van de anderen.” Hij zegt geen oud ijzer te zien, zoals mensen wel eens zeggen, maar mooie fietsen onder al die smurrie.

Maar ook met hagelnieuwe fietsen gaat Bas graag aan de slag. Ik vind het ook leuk om een elektrische fiets helemaal schoon en mooi uit de doos te halen. Om hem dan helemaal in elkaar te zetten, dat is een uitdaging. Je moet goed opletten op de details. Maar ik hou ervan om dingen uit te zoeken en lekker te priegelen.”

Maar het allerbelangrijkste voor Bas? “Wat ik ook doe, ik wil dat de fiets goed werkt en veilig is voor de klant.”

Geintje op zijn tijd

Volgens Bas is de sfeer onderling goed. “We zijn hier met negen cliënten en drie begeleiders. De begeleiders zijn heel verschillend, maar dat is juist leuk. Ze zijn allemaal aardig en helpen ons goed. We werken ook goed samen met de fietswinkel.”

Ben jij ook goed met fietsen?

Ook aan de slag bij De Fietsshop? Ben jij ook handig, niet bang voor vieze handen en heb jij een ding met fietsen? Ga dan samen met Bas aan de slag! Neem contact op met cliëntbemiddeling via clientbemiddeling@detrans.nl.

Alle collega’s hebben bij ons een eigen werkplek bestaande uit een werkbank en gereedschap.

  • De mannen zetten nieuwe fietsen in elkaar.
  • Verwisselen lekke banden, versleten zadels en standaards en poetsen de fietsen van klanten totdat ze weer nieuw lijken.
  • We bieden een veilige werkplek met begeleiding op maat.
  • Er zijn nog een aantal plekken voor nieuwe werknemers.

Een klein grapje hier en daar hoort erbij. “We hebben veel lol met elkaar. We klieren elkaar soms wel een beetje, maar op een leuke manier. Als ik een band oppomp, roepen ze dat hij gaat ontploffen! Maar je moet er even in knijpen, dan voel je het wel of het goed gaat. Soms vliegt er ook wel opeens een propje papier langs je oor, dan schrik je wel even. Maar dat hoort er allemaal wel een beetje bij.”

Naast zijn collega’s spreekt Bas ook wel eens klanten. “Ze komen soms kijken hoe we bezig zijn of maken een praatje. Ze zijn meestal heel vriendelijk en geïnteresseerd in ons werk. Dan vertel ik er altijd graag over!”

Niet alleen maar fietsen

Je zou haast denken dat Bas in zijn vrije tijd ook steeds met fietsen in de weer is. Maar wanneer hij thuis is, doet hij ook graag andere dingen. “In mijn vrije tijd luister ik graag naar langspeelplaten van Elvis Presley, de Rolling Stones en de Beatles. Ik heb een mooie platenspeler staan, die zet ik het liefst lekker hard. Maar niet zo hard dat mensen er last van hebben hoor!”

Toch is er nog een ander voertuig waar Bas zichtbaar enthousiast van wordt. De John Deere grasmaaier bij zijn woning. “Daar rij ik graag op rond. Lekker het gras maaien rond mijn woning. Dat is heel ontspannend.” “Oh en”, voegt hij er aan toe, “soms ga ik toch ook nog fietsen op mijn oude Gazelle, die moet ook in beweging blijven. Net als ik.”

Bas werkt bij De Fietsshop.

Hij maakt fietsen weer mooi.

Bas repareert fietsen.

Hij maakt ook fietsen schoon.

Ze maken soms grapjes tijdens het werk.

Bas luistert ook graag naar muziek.

Hij rijdt vaak op de John Deere grasmaaier.