Met een grote grijns wacht Hielkje rustig in haar rolstoel voor de tandartskamer van De Trans in Nooitgedacht. Veel mensen zijn zenuwachtig voor een bezoek aan een tandartspraktijk. Maar deze vrolijke dame heeft een geheime troef; Koetje de knuffel. Samen met Koetje kan ‘mama’ Hielkje alles aan.

Gewone tandheelkunde

voor bijzondere mensen

Diverse onderzoeken geven aan dat 80% van de Nederlanders soms bang is tijdens een behandeling bij de tandarts. Naar de tandarts gaan is dus niet voor iedereen makkelijk en vanzelfsprekend. Voor mensen met een beperking kan die uitdaging nog groter zijn. Zij gaan anders om met emoties en communiceren op een andere manier dan de norm is. 

Drempels verlagen

Bij De Trans werken onder andere tandartsen Martiene van der Kooi, Tienke van Duyn en mondhygiëniste Claudia Kalk. Zij zijn allemaal gespecialiseerd in het behandelen van mensen met een beperking. Volgens tandarts Martiene is het een groot voordeel voor cliënten dat De Trans een eigen tandartspraktijk heeft. “Omdat we de cliënten heel goed kennen, bieden we op een hele persoonlijke manier mondzorg. Het neemt spanning weg, de locatie is bekend. Ze hebben hier bijvoorbeeld dagbesteding en wonen vlakbij. Cliënten zien mijn collega’s en mijzelf ook gewoon tijdens de lunch onze boterhammen eten. Dat werkt allemaal drempelverlagend.”

Koetje helpt

Hielkje oogt inderdaad ontspannen als ze in haar rolstoel de behandelkamer bij tandarts Martiene binnenkomt. Zelfs door de fotograaf met grote lens laat ze zich niet uit het veld slaan. Toch is er al bij binnenkomst een eerste ‘uitdaging’. Hielkje zit in een rolstoel maar moet in de tandartsstoel gaan zitten. Om te helpen met de overgang neemt Koetje alvast plaats in de stoel. “Hee Koetje, mama komt eraan!” Met de ondersteuning van Koetje en een beetje hulp van de tandarts en assistentes gaat die overgang makkelijk. Met een grote grijns voegt Hielkje zich bij haar knuffelige koe. “Hee Koetje, jij bent ook op de stoel! Leuk, lekker liggen met Koetje.”

Zelfstandigheid

Terwijl de tandarts met haar instrumenten bezig is en uitlegt wat ze doet, streelt en knuffel Hielkje haar Koetje. Een warm en liefdevol tafereel wat je niet snel aan een felverlichte tandartspraktijk toedicht. Wanneer de behandeling klaar is en Hielkje alweer op weg naar huis legt tandarts Martiene uit waarom ze zo blij is iemand als Hielkje op deze manier te kunnen behandelen. “Hielkje is iemand die zo zelfstandig mogelijk wil zijn. Dat is veel moeilijker bij een externe tandartspraktijk. Dan heeft ze veel meer hulp nodig. Nu komt ze zelf hierheen en heeft ze genoeg aan de hulp van onze assistentes, mij en van Koetje die haar helpt emoties beter te verwerken. De manier van behandelen kunnen we op haar en andere cliënten persoonlijk afstemmen. We doen hier aan gewone tandheelkunde voor bijzondere mensen.”

De Trans heeft een eigen tandartskamer.

Op de foto zie je tandarts Martiene.

Hielkje gaat samen met knuffel Koetje naar de tandarts.

Ze kan lekker knuffelen met koetje.

Tandarts Martiene helpt Hiekje.