Wie al een tijdje bij De Trans werkt zal het al eens opgevallen zijn. Er is een collega die je zowel in het Leercentrum Cliënten tegenkomt als in blauwe pakken in de tandartskamer. Lammie Lensen werkt al 33 jaar bij DeTrans. De afgelopen jaren doet ze dat in deze mooie dubbelfunctie. Hoe ontstond die combinatie?

Lammie helpt cliënten

en onze tandartsen

Lammie begon als 19-jarige leerling bij De Trans maar rondde haar opleiding af in Utrecht. Na een tijdje in Amersfoort te hebben gewerkt, kwam ze terug naar Drenthe. Ze begon als invaller op het Ruigeveld, totdat ze werd gebeld door De Trans. “Dat vond ik wel heel leuk, dat ze achter me aan belden”, zegt ze.

De eerste tijd werkte ze als invaller bij verschillende woningen maar al snel kwam ze vast in dienst als groepsbegeleider en zorgcoördinator. Na een tijd kwamen er plekken beschikbaar binnen de werk en dagbesteding. “Eigenlijk mocht ik daar helemaal niet op solliciteren, maar het leek me leuk en ik trok mijn stoute schoenen aan.” Met succes want Lammie mocht er werken. Daar ontstond uiteindelijk ook haar rol bij het Leercentrum. “Iets zoals het leercentrum bestond toen nog helemaal niet. Maar bij de invoering van de euro was er iets nodig om onze cliënten met die overgang te helpen. Daar ben ik toen samen met collega’s mee aan de slag gegaan.”

De weg naar het Leercentrum

Voor het uiteindelijke leercentrum ontstond was er nog een lange weg te gaan. “Samen met een collega begonnen wij de afdeling vorming en training. Al vrij snel kwamen we erachter dat een collega in Emmen met iets soortgelijks bezig was. Met zijn drieën kregen we de kans dit verder te ontwikkelen tot wat nu het Leercentrum is.” En de grootste verandering door al die jaren heen? “De wereld is complexer, denk aan zaken als sociale media. Als leercentrum gaan we mee in die ontwikkeling.”

Een aantal jaren geleden kreeg Lammie er een bijzondere functie bij: werken in de tandartskamer. “Dat ging eigenlijk vrij toevallig. Ik sprak mijn collega Lia (werkzaam bij de tandartskamer) regelmatig wanneer ik haar in het gebouw tegenkwam. Zij vertelde mij dat ze een collega zochten en dat leek me ook wel leuk om te doen”, zegt ze. Die stap bevalt Lammie nog steeds. “Het is een andere manier van omgaan met cliënten dan bij het Leercentrum. Je bent directer met zorg bezig.”

 

Afwisseling

Lammie geniet van de afwisseling tussen het Leercentrum en de tandartskamer. “In het Leercentrum geef ik bijvoorbeeld seksuele voorlichting of help ik mensen bij het ontwikkelen van betere sociale vaardigheden. In de tandartskamer draait het dan weer meer om de gezondheid van het gebit. Al is het soms wel even schakelen”, geeft ze toe. “In het Leercentrum lopen projecten door. Die zet ik op een lager pitje wanneer ik op de tandartskamer werk.”

In gesprek

Wat dan het mooiste is in haar werk? Daar hoeft Lammie niet lang over na te denken. “Het contact met de cliënten en mensen helpen. Ik vind het leuk als cliënten mij aanspreken over koetjes en kalfjes. Het is leuk om te zien wanneer het goed gaat, dat ze zichzelf mogen zijn. Zowel bij de tandartskamer als het Leercentrum draag ik daar op een andere manier aan bij”

Wat wil jij leren?

Als laatste heeft Lammie nog een tip voor cliënten die iets nieuws willen leren: “We hebben een mooi cursusboek bij het Leercentrum. Hierin vind je allemaal onderwerpen en thema’s waar je meer over kunt leren. Vraag het aan via de begeleiding!”

Lammie werkt al 33 jaar bij De Trans.

Zij werkt in de tandartskamer en bij het Leercentrum Cliënten.

Lammie praat graag met cliënten.

Bij Lammie kun je een cursus doen.