Tom

een fanatieke hardloper

Altijd vrolijk en bijna te lang voor de plafonds op zijn werkplek. Al meer dan 12 jaar is Tom een soort huismeester voor De Trans. Zijn passie buiten werk? Hardlopen!

“Ik maak de toiletten hier schoon en stofzuig ‘s ochtends vroeg de kantoren. En ik heb nu geleerd hoe ik water test op legionella. Daardoor kom ik wat meer op De Trans woningen in Nooitgedacht.” Tom kwam voor het eerst in aanraking met De Trans als cliënt bij de dagbesteding, maar is inmiddels één van de vaste medewerkers op het hoofdkantoor van De Trans in Rolde. “Schoonmaakwerk is voor mij een fijne routine. Dat je niet direct ziet dat ik een beperking heb, is fijn maar ook wel lastig omdat mensen soms meer van mij verwachten.”

Naast zijn dagelijks werk, is Tom fanatiek hardloper. “Met hardlopen kan ik alles even opzij zetten. Het werkt rustgevend doordat je even in een andere omgeving bent. En ik houd van de structuur. Met hardlopen is dat ideaal want daarbij heb je een duidelijk doel. Je loopt een rondje van een bepaalde afstand en je gaat weer naar huis. Ik loop niet altijd hetzelfde rondje, maar wissel het af. Ik verdwaal soms nog wel eens. Dat vind ik minder leuk.” Daarnaast is Tom actief bij een atletiek­vereniging in de buurt. “Hier ga ik regelmatig heen. Maar alleen sporten vind ik ook wel erg fijn.”

Juist in de coronaperiode toen lopen met de groep niet mogelijk was, kwam Tom tot de ontdekking dat hij alleen hardlopen ook heerlijk vindt. “Je hebt dan geen prikkels van buitenaf en ik ben dan eigen baas en kan rennen in mijn eigen tempo en stoppen wanneer ik wil.”

Tom doet ook regelmatig mee aan een wedstrijd, bijvoorbeeld de 4mijl in Groningen of Assen. Of de Cascaderun van 10 mijl (16 kilometer) in Hoogeveen. “De Cascaderun wordt me nu wel iets te zwaar. Inmiddels ben ik al 50 dus ik stop nu met de 10 mijl. Volgend jaar doe ik maar gewoon weer de 5 mijl.”

Tom werkt op het hoofdkantoor van De Trans.

Hij is een soort huismeester.

In zijn vrije tijd houdt hij van hardlopen.

Hij doet ook mee met wedstrijden.