Leren fietsen. Dat is wat de 19-jarige Luciano graag wilde. Toen hem werd gevraagd wat zijn droom was, gaf hij dat direct aan. Bij De Pioniers bedachten ze een speciaal programma. Daarmee zou Luciano in een jaar leren fietsen. Het liep anders: Luciano fietste al na drie maanden vrolijk rond op zijn donkerblauwe fiets.

Zie je een donkerblauwe fiets en grijze helm?

Dat is Luciano die rondfietst!

Dat rondfietsen is eigenlijk niet meer opgehouden. Luciano vertelt dat hij elke dag na de lunch een rondje maakt door de wijk. In negen van de tien gevallen zelfstandig, samen met Michael, een medebewoner. “Ik vind fietsen heel leuk”, vertelt Luciano. “Ik ben graag buiten. Ik fiets vaak hetzelfde rondje.” Luciano is meestal een kwartier tot een half uur onderweg. Het fietsen is goed voor zijn gezondheid en zelfvertrouwen. Luciano vindt alleen op pad gaan met de fiets zeker niet spannend. Hij vindt het gewoon leuk én fijn.

Talent

Begeleider Mark van De Pioniers is hoorbaar trots op Luciano. “Hij had alleen nog maar gefietst op een driewieler. Maar Luciano fietste al zo snel op een normale fiets met twee wielen. Het was ongelooflijk hoe snel hij ging!” Dat is volgens Mark natuurlijk vooral te danken aan het talent van Luciano. “En de inzet van ons hele team in samenwerking met de collega’s van beweging. We hebben allemaal geholpen om Luciano te leren fietsen.”

Evenwicht verbeteren

Dat leren fietsen begon met oefeningen om het evenwicht te verbeteren. Binnen De Pioniers werd met ducttape een lijn op de grond gezet. Luciano vertelt dat hij daar twee keer per dag overheen liep. Ook in de sporthal liep hij over balken en bankjes. Daarna ging hij aan de slag met een loopfiets. Zo ging hij elke keer een stapje verder, tot hij op de fiets van zijn dromen kon rondtrappen. Eerst nog met behulp van begeleiders die zijn fiets vasthielden en al snel zonder hulp. “Het was heel leuk om te doen”, zegt Luciano. Wel is hij meerdere keren gevallen, maar hij stond altijd direct weer op. Voor de veiligheid had hij altijd een helm op.

Grenzen verlegd

Tijdens een van zijn eerste ritjes ging hij samen met Mark naar het centrum van Rolde. Daar kocht Luciano zijn eigen fiets. Tijdens een ander ritje ging hij een nieuwe fietshelm halen: eentje die lekkerder zat. Fietsen is voor Luciano eigenlijk al heel normaal geworden. Daarom heeft hij inmiddels zijn grenzen verlegd. Hij is zo sportief dat hij ook is begonnen met zwemmen. Daar blijkt hij ook een talent voor te hebben. Luciano zwemt zonder bandjes in het diepe. “Ja, dat doe ik al”, zegt hij lachend en vol zelfvertrouwen.

Luciano wilde graag leren fietsen. Hij ging heel veel oefenen.

Na drie maanden kon hij al fietsen.

Nu fietst hij elke dag door de wijk.

Luciano is heel sportief. Hij heeft ook al leren zwemmen.