Een lappendeken van talent

G

Of we een keer langs wilden komen bij Benjamini in Emmen vraagt begeleidster Stieneke “Wij hebben niet één cliënt met een talent, maar een hele ruimte vol!” Mooi man, daar zijn wij benieuwd naar. De redactie van De Transparant ging op bezoek bij Benjamini en sprak een aantal van de hardwerkende dames.

De naaimachines zoemen rustig. Veel geconcentreerde gezichten die nauwkeurig met kleurrijke stoffen in de weer zijn. Benjamini maakt in Noordbarge in Emmen de meest kleurrijke creaties van stof. Van een schaaretui tot aan tassen of babynestjes. De dames van de groep maken het allemaal met gemak.

Pietje-precies

Adelina werkt al heel wat jaren bij Benjamini. “Ik was klaar met leren toen ging ik hier werken. In het begin leek het moeilijk. Maar soms moet je het maar gewoon doen en dan valt het toch mee. Ik vond het hier ook meteen gezellig.” Eigenlijk maakt Adelina heel veel verschillende dingen zegt ze. “De laatste tijd ben ik veel met kussenhoezen bezig. Maar ik heb ook kleden gemaakt en scharenhoesjes.” Soms vindt ze iets wat moeilijker om te maken zoals een roletui. “Maar nu lukt dat wel!” Ze vindt het soms nog moeilijk om trots te zijn op al het moois wat ze maakt. “Ze noemen me hier pietje-precies, omdat ik alles op de millimeter perfect wil maken.” Adelina vind het dan scheef, zegt begeleidster Stieneke. “Maar ik zie het met een vergrootglas niet eens.”

Achter de naaimachine

Iets verderop trekt Lume in volledige concentratie lijnen. “Maar we kunnen wel gewoon praten hoor!” zegt ze terwijl ze de volgende lijn trekt. “Deze lijnen zijn om een roletui te maken. Soms ben ik een beetje onzeker. Deze lijnen maken het makkelijker!” Lume werkt al zo’n tien jaar bij Benjamini. In die tijd maakte ze veel verschillende dingen zegt ze. “Ik leer hier veel, roletuis, kleden, pannenlappen, theedoeken, ik maak van alles. Ook wel eens een schort voor een vriendin van mijn moeder.” Over waar ze het beste in is, moet ze even nadenken. “Achter de naaimachine vind ik het leukste en pannenlappen vind ik het makkelijkst om te maken.” In haar vrije tijd laat ze de naaimachine staan. “Dan ga ik vaak gamen op mijn Nintendo Switch en speel ik Zelda. Dat is best moeilijk, maar met hulp van mijn neefje heb ik hem helemaal zelf uitgespeeld!”

Onverwachte hobby

Aan een grote tafel in het midden van de ruimte zit iemand met een brede glimlach te werken. Anita werkt nog geen jaar bij Benjamini. “In het begin was het moeilijk. Maar stapje voor stapje leer ik dingen. Ik vind het leuk om met stof bezig te zijn. Thuis wilde ik al proberen te leren naaien. Hier kunnen ze me helpen!” Wat ze het leukst vindt? “Ik vind alles even leuk!” Echt alles? “Ja, echt alles vind ik even leuk!” Wanneer Anita over haar talenten praat, komt er nog een onverwachte hobby opduiken bij de dame met de grote glimlach. “Ik ga vaak boksen. Dat is leuk. Even de frustratie van de dag eruit!” Even later bedenkt Anita op de valreep toch wat ze het allerleukste vindt bij Benjamini. “Het is altijd gezellig hier. Met al die mooie dames om me heen.”

Bij Benjamini in Emmen maken ze mooie dingen van stof.

Ze maken bijvoorbeeld tassen of dekens.

Adelina is een pietje-precies.

Lume maakt veel verschillende dingen.

Lume maakt het liefst pannelappen.

Anita werkt pas een jaar bij Benjamini en het gaat steeds beter.

In haar vrije tijd vindt ze boksen leuk.

Anita vindt het heel gezellig bij Benjamini.